MATTHÄUS PASSION - JOHANN SEBASTIAN BACH

In een vrijwel uitverkochte Grote Sint Laurenskerk is op zaterdag 8 april, de zaterdag vóór Palmpasen, weer de Matthäus Passion uitgevoerd.

Medewerkenden waren:

Solisten:
Lauren Armishaw Sopraan
Martine StraesserAlt
Jan van Elsacker Evangelist
Julian HartmanChristus
Seil KimTenor
Martijn SandersBas

Coro in ripienoJeugdkoor Muziekschool Waterland  klik hier voor toelichting

Peter OuwerkerkOrgel
Freek BorstlapViola da gamba
BegeleidingPhilharmonia Amsterdam
DirigentJohan Akerboom

De Matthäus Passion, Bachs meesterwerk, wordt door velen zelfs gezien als het meesterwerk van de hele westerse beschaving. Wat maakt dat zo velen zich, jaar in, jaar uit, verdringen om een plaatsje bij één van de vele uitvoeringen? Drie uur is lang, maar kennelijk niet te lang voor dit prachtige passieverhaal op muziek.

Nederland kent een Matthäus-traditie die al teruggaat tot het eind van de 19e eeuw; de Alkmaarse Oratorium Vereniging voerde haar eerste Matthäus Passion uit op 15 mei 1943. Sinds 1946 staat het werk elk jaar op het programma, op de zaterdag vóór Palmpasen. Voor veel bezoekers is het een jaarlijks hoogtepunt in het muziekleven, voor anderen een eerste kennismaking. Ieder geniet op zijn eigen manier, al dan niet meelezend in tekstboekje of partituur.

Bach schreef het werk voor solisten, twee koren, een koor van jongenssopranen en twee orkesten.

Na het grote openingskoor zingt de evangelist de tekst van het evangelie van Mattheus. Hij zorgt als betrokken verteller - hij was er immers zelf bij - voor de rode draad in het verhaal. Bach onderbreekt de vertellijn regelmatig voor een reflectie of een commentaar. Stof tot nadenken, die resulteert in recitatieven en ontroerende, soms hartverscheurende aria’s. Maar ook in koralen en fascinerende koorgedeelten. Deze afwisseling maakt dat het werk tot de laatste noot blijft boeien. Het einde, de dood van Jezus, komt tot uitdrukking in het magistrale slotkoor, met als laatste woorden: ‘Ruhe sanfte, sanfte ruh’.

Op onderstaande startpagina kunt u de meest uiteenlopende informatie vinden over Bach’s Matthäus Passion.

Jeugdkoor Muziekschool Waterland

De kinder- en jeugdkoren van Muziekschool Waterland staan bekend om hun kwaliteit. Iedere week repeteren ze één of meerdere keren onder leiding van dirigent Lorenzo Papolo in de muziekschool van Purmerend. Ze treden graag op. Of het nu op het Midwinterfeest in Graft-De Rijp in Dickenskleding is of in kostuum bij een grote opera van de Nationale Opera & Ballet, de kinderen gaan er voor. Voor het zangdeel in het befaamde balletsprookje ‘Notenkraker en Muizenkoning’ in Het Muziektheater Amsterdam worden de Waterlandse zangkinderen ook altijd uitgenodigd.

De koren kennen tevens een lange traditie van medewerking aan de uitvoeringen van de Matthäus Passion. In het Concertgebouw, de Westerkerk, Philharmonie of De Doelen, de kinderen zingen er graag. Culturele uitstapjes, werkweekenden en koorfestivals dragen bij tot de ontwikkeling van het koor. Ook op festivals zijn de koren met regelmaat vertegenwoordigd. Zo behaalden ze dit jaar de tweede prijs op het EMJ-festival in Neerpelt en eerder zilver op het 5e Internationaal Musical Youth Festival in Bratislava.

De kinderen zingen naast klassiek getint internationaal repertoire ook eigentijdse werken van Nederlandse componisten.

Het koor wordt op de piano begeleid door Lena Lelyuhkina.

Voor informatie over het koor stuurt u een e-mail.

inhoud © 2006 - 2016

concept & ontwerp © 2006 - 2016